Tijreis Coolsingel voor Open Monumentendag

Special voor Open Monumentendag / september 2019 / foto’s Erik Fecken

Het thema van Open Monumentendag 2019 was ‘Plekken van plezier. Tijdens een speciaal rond dit thema ontwikkelde wandeling nam ik de deelnemers mee langs plekken van ontspanning en amusement aan de Coolsingel. We bezochten niet alleen nog bestaande locaties, maar ook legendarische plekken van weleer.

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar een kleine eeuw geleden ontwikkelde de Coolsingel – Rotterdams eerste moderne stadsboulevard – zich tot de ‘pantoffelparade’ bij uitstek. Het was een plek waar je kwam om te flaneren, om te zien en gezien te worden. Een plek met internationale allure; met spraakmakende moderne dancings, theaters, bioscopen, hotels, cafés, restaurants en winkels.

Van het Hilton tot hotel Atlanta; van de legendarische dancing Pschorr tot café De Unie; van de vooroorlogse Lumiere tot de naoorlogse Cineac: Tijdens de wandeling kwamen ze aan de hand van historische foto’s en verhalen opnieuw tot leven.

De rondleiding eindigde met een drankje bij grand café La Buvette, gehuisvest in een modern vooroorlogse monument: het HBU-gebouw.