Over Marly

Wie is Marly

Marly Weemen woont samen met illustrator Pieter M. Dorrenboom en kat Bink in de wijk Middelland in Rotterdam-West.

Marly studeerde Monumentale Vormgeving en Interieur-Architectuur. Ontwierp decors, werkte voor verschillende architectenbureaus en als zelfstandig interieurontwerper.

In 2008 begon ze met schrijven over Rotterdams moderne vormgeving en gaf ze haar eerste rondleiding. Onder de naam Timeless Rotterdam ontwikkelt ze sinds 2013 eigen tourprogramma's, geeft ze rondleidingen aan particulieren, scholen en bedrijven en wordt ze ingehuurd als freelance gids door verschillende organisaties.

Van kunstenaar tot rondleider, Marly Weemen, ‘Rotterdamse met een zachte g’, stelt zich voor

Een enkeltje Brabant -Rotterdam
Ik ben geworteld in Oost-Brabant en kwam, via een korte tussenstop in Maastricht, terecht in Rotterdam om te studeren aan de kunstacademie; Monumentale Vormgeving en Mixed Media.
Het was 1986 en Rotterdam was allesbehalve hip; zeker geen toeristentrekker. Ik begreep destijds nog niet veel van de stad. Het verschil met het bourgondische zuiden was enorm. Maar toch wist ik meteen dat ik in Rotterdam wilde blijven, de stad ‘eigen’ wilde maken.

Een stad om te veroveren
Rotterdam liet zich namelijk niet zomaar kennen, je moest er echt moeite voor doen. Het was in de jaren ’80 nog vooral een werkstad waar het op doordeweekse avonden uitgestorven was.
Er waren verlaten haventerreinen en vergeten, historische panden. Ze smeekten om gekraakt, gebruikt en vooral bewonderd te worden. Daar gaf ik als kunstenaar dan ook maar wat graag gehoor aan.

Verliefd geworden op Rotterdam
Het rauwe en puur functionele van Rotterdam sprak me aan. Er waren zoveel mogelijkheden om alles wat verlaten en vergeten was nieuw leven in te blazen, te koesteren. Het opende niet alleen mijn ogen als kunstenaar en vormgever, het wekte ook mijn nieuwsgierigheid. Hoe was Rotterdam geworden zoals het nu was? Ik verdiepte me in de geschiedenis van de kunst en de architectuur, in de verhalen van gewone en ongewone mensen die er toe deden. Hoe meer ik te weten kwam, hoe meer ik van de stad en vooral ook van de bewoners ging houden.

Van ontwerper naar blogger en stadsgids
Na mijn studie werkte ik jarenlang als zelfstandig ontwerper. In die tijd begon ik met bloggen over plekken en gebouwen in Rotterdam die me fascineerden. Ook gaf ik lezingen en presentaties en leidde ik af en toe mensen rond. Ik wilde laten zien wat mij zo boeide. Mijn enthousiasme over de minder bekende kanten van Rotterdam met anderen delen.
Inmiddels zijn veel van de vergeten plekken van toen de hippe gebieden van nu.

Op zoek naar de rafelranden van de stad
Gelukkig kent Rotterdam ook nog steeds ‘rafelranden’. Buurten, gebouwen en initiatieven waarvan het je misschien niet meteen opvalt hoe bijzonder ze eigenlijk zijn. Niet allen op het gebied van architectuur, kunst en vormgeving. Maar vooral ook wat betreft geschiedenis, bijzondere verhalen over bijzondere mensen. Als Rotterdamse met een zachte g neem ik je graag mee, op zoek naar het onverwachte Rotterdam.