Winkelen in oorlogstijd

Noodwinkels aan de Mathenesserlaan in 1941 / prentbriefkaart

Tijdens deze wandeling maak je een ware tijdreis door noodwinkelcentrum Dijkzigt, één van de  noodwinkelcomplexen uit het prille begin van de wederopbouw.

Door het bombardement van 14 mei 1940 verloor Rotterdam in één klap het merendeel van de winkels, cafés en restaurants in het centrum. En de komst van de Lijnbaan zou nog jaren op zich laten wachten. Aan de westrand van de oude binnenstad, tussen Museum Boijmans en de Nieuwe Binnenweg, verrees in 1940 met grote voortvarendheid al binnen enkele maanden noodwinkel- en vermaakscentrum Dijkzigt. Een aaneenschakeling van fantasievolle,  witgepleisterde straten, waar de winkels en uitgaansgelegenheden die met het bombardement verloren waren gegaan weer onderdak kregen en waar het publiek even kon ontsnappen aan de realiteit van ‘de puin’. Bedoeld als tijdelijke oplossing, waardoor architecten als Van den Broek, Maaskant, Kraaijvanger en Van Ravesteyn alle vrijheid hadden om te experimenteren en het publiek alvast een voorproef kreeg van het na-oorlogse stadshart.

In deze rondleiding laat ik je, aan de hand van historische afbeeldingen, door de ogen van nu kijken naar de gebouwen van toen. Ontdek je wat zich rond de oorlogsjaren op dezelfde locatie afspeelde. En kun je ervaren hoe de oorlog zijn stempel drukte op het dagelijkse leven.


DUUR

2 uur

Voor actuele informatie over boekingen in coronatijd verwijs ik je graag naar deze pagina.