Wist-je-datjes

Rondleidingen Walk'in Rotterdam / i.o.v. BRAND the Urban Agency / september 2016 / Foto's Frank Hanswijk

Tijdens het evenement Walk'in Rotterdam verzorgde ik samen met collega-gidsen Erik en Ferrie een aantal wandelingen langs de voor- en achterkanten van de Lijnbaan en de Pannekoekstraat, waarbij we de deelnemers uitnodigden om hun persoonlijke herinneringen, verhalen, anekdotes en wist-je-datjes over het gebied met elkaar te delen.

's Ochtend verkenden we de Lijnbaan. Een van de deelnemers vertelde dat ze er vroeger vaak ging winkelen; een ander had als kindermeisje gewerkt in een van de Lijnbaanflats; en er bleek zelfs iemand mee te wandelen die destijds, als tekenaar op het kantoor van architecten Van de Broek & Bakema, meegewerkt had aan de totstandkoming van de Lijnbaan.

Toen we bij de entree van een van de flats naar binnen stonden te turen nodigde een bewoonster ons spontaan uit om een kijkje in haar appartement te komen nemen. "Maar niet op de rommel letten hoor, want m'n haar is net geknipt en dat moet ik nog opruimen". Dat beloofden we.

's Middags was het de beurt aan het gebied rond de Pannekoekstraat, waar onder andere herinneringen aan de voormalige bibliotheek en de Spaarbank van Oud opgehaald werden. De middag werd afgesloten met een drankje op de binnenplaats van het Industriegebouw aan de Goudsesingel.