Wederopbouw-parel

Gebouwrondleidingen tijdens Dag van de Architectuur / juni 2017 / foto’s Marly Weemen

Soms is het geven van een rondleiding echt een feestje. Zeker wanneer je als gids gekoppeld wordt aan een perfect passend gebouw.

Zoals tijdens de Dag van de Architectuur (of beter gezegd het Weekend van de Architectuur), toen ik samen met collega-gids Marcel de rondleidingen mocht verzorgen in een wederopbouwparel: De Nieuwe Boompjes, het voormalige bijkantoor van De Nederlandse Bank. In 2 dagen tijd leidden we zo’n 400 bezoekers rond door het pand.

Het nieuwe bijkantoor van De Nederlandse Bank werd ontworpen door architect Henri Timo Zwiers. Het was in 1955 het eerste gebouw wat aan de Boompjes opgeleverd werd en verving het vooroorlogse bijkantoor, dat op een steenworp afstond aan de Boompjes stond en bij het bombardement verwoest werd. Ook huisde in het pand de Marechaussee.

Na jarenlang leeggestaan te hebben werd het gebouw in 2016 gerenoveerd door 01-10 Architecten. Hierbij is het monumentale trappenhuis gelukkig intact gebleven. Blikvanger is het kunstwerk van Louis van Roode op de ‘wangen’ van de trap. Het kleurrijke mozaïek verbeeldt Verleden en Heden van Rotterdam. Hoewel dat heden eerder een optimistische beeld van de toekomst betrof, want het gebouw heeft lange tijd moederziel alleen in een lege vlakte aan de Boompjes gestaan.

Tijdens de rondleiding konden de deelnemers ook een exclusief kijkje nemen in het bureau van Kaan Architecten op de tweede verdieping en genieten van een fantastisch uitzicht over de rivier.