Rondleiding familiereünie Kraaijvanger

Speciale rondleiding voor familie Kraaijvanger / april 2018

Vorig jaar werd ik benaderd door een kleindochter van architect Herman Kraaijvanger. Ze liep al eens eerder mee met een van mijn rondleidingen en vroeg zich af of ik tijdens de Kraaijvanger familiereünie in 2018 een speciale rondleiding zou willen verzorgen voor de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen langs de architectuur van Herman en zijn broer Evert.

En of ik dat wilde!

De gebroeders Kraaijvanger speelden een prominente rol in de wederopbouw van Rotterdam. Ze gaven de binnenstad niet alleen functionele gebouwen maar ook sfeer en beleving terug, door binnen hun architectuur kunstenaars alle ruimte te geven voor de realisatie van beeldbepalende toevoegingen. Hoe leuk om nu ook de jongste nazaten van Herman kennis te mogen laten maken met het werk en het gedachtengoed van hun (over)grootvader!

Samen met Luuk de Boer, die zelf jarenlang als architect bij Kraaijvanger Urbis werkte, leidde ik de familie langs bekende en minder bekende Kraaijvanger gebouwen. De tour begon bij de Doelen, waarvan alle dochters destijds de officiële opening mochten bijwonen: “Heel sjiek in die tijd!” Vervolgens gingen we langs het Stationspostkantoor, het Holbeinhuis, de winkelpanden aan de Hoogstraat en de Incassobank aan de Blaak. En we eindigden met een kopje thee in de Steigerkerk, waar na Herman’s overlijden in 1981 ook de uitvaart plaatsvond.