Langs nieuwe bouwprojecten voor Parfum de BoemBoem

Rondleiding voor Parfum de BoemBoem i.o.v. Urban Guides / april 2017 / Foto's Anja Brand en Marly Weemen

In april leidde ik tijdens Parfum de BoemBoem een van de fietstours, een route langs nieuwe bouwprojecten in het Museumpark, op de Wilhelminapier en in het Baankwartier.

De route startte met een exclusief kijkje achter de schermen van het Depot, het nieuwe collectiegebouw van museum Boijmans van Beuningen. Een van de meest besproken bouwprojecten van Rotterdam.
Na een inleiding van directeur Sjarel Ex kreeg iedereen een bouwhelm op waarna we de bouwplaats mochten betreden. Daar vertelde Winy Maas van architectenbureau MVRDV over het ontwerp en werden de deelnemers getrakteerd op een optreden van Blaudzun.


Daarna gingen we op de fiets de Erasmusbrug over naar de Wilhelminapier. Hier bespraken we de geschiedenis van het gebied en fietsten we een rondje langs de bouwplaatsen en de nu nog lege gaten die uiteindelijk ook nog ingevuld zullen gaan worden met hoogbouw.

Tenslotte namen we de brug terug naar het Baankwartier, een lekker rauw stukje Rotterdam, verscholen achter de Witte de Withstraat. De leeggekomen panden uit de Wederopbouw-periode worden tijdelijk bevolkt door kunstenaars, creatieve ondernemers en vintage winkeltjes, maar zullen op termijn plaats moeten maken voor hoogbouw. Hier verrijst straks onder ander de nieuwe Cool Tower, die deels over de weg gebouwd zal gaan worden.