You can fail

Soms krijgt een rondleiding een onverwacht vervolg. In de zomer van 2015 gaf ik een stadstour aan ongeveer 30 internationale studenten aan de ‘Dutch Graphic Design Summer School’ van Open Set. Wat ik van te voren niet wist was dat de deelnemers mij zouden gaan bevragen over mijn persoonlijke ervaring als bewoner en over mijn kijk op de stad en haar mentaliteit. En dat ze die input weer zouden gaan gebruiken om in groepjes een ‘belevenis’ vorm te geven. En dus bespraken we tijdens het wandelen de relevantie van begrippen als uitzonderlijkheid, lelijkheid en falen.

Twee dagen later werd ik uitgenodigd om de 10-minuten presentaties van de studenten bij te wonen. Vooral mijn opmerking dat ik in Rotterdam voor het eerst de ruimte voelde om te ‘mogen falen’ bleek bij een aantal deelnemers heel wat losgemaakt te hebben. En ik op mijn beurt werd door deze belevenis ook weer ge├»nspireerd om mijn rondleidingen nog persoonlijker te maken.