Mini-college + wandeling: Dudok in Rotterdam

Bij de naam Dudok zullen veel Rotterdammers in de eerste plaats denken aan de befaamde appeltaart, geserveerd in de gelijknamige brasserie aan de Meent.
Maar wist je dat het na-oorlogse gebouw waarin Dudok huist ook werkelijk van de hand van architect Willem Dudok is? Het werd oorspronkelijk door hem ontworpen als kantoorgebouw voor De Nederlanden van 1845.
Bovendien realiseerde Dudok al voor de oorlog twee markante moderne bouwwerken aan de Coolsingel. Niet alleen het Erasmushuis (nu beter bekend als het HBU-gebouw), maar ook het eerste Rotterdamse filiaal van de Bijenkorf, destijds naar verluidt het grootste en modernste warenhuis van Europa.

In juni vertel ik je er iedere zondag, tijdens een minicollege met aansluitende stadswandeling, alles over!

Het programma start met een mini-college in Brasserie Dudok. Hier neem ik je mee in het leven en werk van Willem Dudok.
We reizen – onder het genot van koffie met appeltaart – terug in de tijd naar de vooroorlogse Coolsingel, Rotterdams eerste stadsboulevard, waar destijds iedereen kwam om flaneren, te winkelen en uit te gaan. Zoomen in op de mythische ‘oude’ Bijenkorf, waar onder één dak alles verkrijgbaar was waar een mondain mens maar behoefte aan kon hebben. En besteden aandacht aan het ontwerp wat Dudok indiende voor een nieuw beursgebouw, een opdracht die uiteindelijk zou gaan naar Jan Frederik Staal, een groot bewonderaar van Dudok.

Aansluitend neem ik je mee op een rondleiding in en rond de brasserie en de daarboven liggende woningen, waarbij je een uniek inkijkje krijgt achter deuren die normaal voor bezoekers van de brasserie gesloten blijven. En maken we tot slot – in de voetsporen van de Rotterdammer van weleer – een korte architectuurwandeling over de huidige Coolsingel langs nog bestaande – en inmiddels verdwenen – werk van Dudok en zijn geestverwanten.


Data: 6, 12, 19 en 26 juni
Tijdstip: 11:00 – 13:00
Startpunt: Brasserie Dudok, Meent 88 Rotterdam
Kosten: €17,50 per persoon (inclusief koffie/thee en Dudok appeltaart)
Tickets: verkrijgbaar via Dudok Rotterdam


Dit programma wordt mogelijk gemaakt door Dudok Rotterdam x UrbanGuides in het kader van de Rotterdam Architectuur Maand